Referater arkiv 2018


Borge Rotaryklubb, medlemsmøte 20. November 2018.

Gjester: Tore Lervik og fru Bolstad. 17 medlemmer tilstede. 

Dagens tema: 
I tjeneste ved det Kongelige hoff av hoffmarskalk Arne Omholt. Adjutant for Kronprins Harald fra 1983 til 1986. 1990 til 1991 sekretær for Harald og Sonja. 
1991 til 1998 økonomisjef for det kongelige slott og deretter hoffmarskalk fram til 2016. Omholt har 20 års tjeneste fra forsvaret i inn og utland. Fikk være med på mange utenlandsreiser med kronprinsparet. Gry Mølleskog er hoffsjef i dag og har vært det i lengre tid. På Slottets egen hjemmeside www.kongehuset.no kan man lese mer om alle de forskjellige avdelingene og deres ansvarsområder. 

                                                                                                                                      Referent Alf Einar. 


Borge RotaryKubb, medlemsmøte 30. Oktober 2018.

18 medlemmer til stede. Gjest Tore Lervik.

Bedriftsbesøk hos Leere's Motorsport, Ronny Leere.
Brorens Kurt driver båt-avdelingen.
Faren startet firmaet i 1960. I dag er tredje generasjon med. De driver både med salg av båter og motorsykler. De har vært i nåværende lokaler siden 1981.

Augusta er et av merkene fra Italia. Liten eksklusiv fabrikk som produserer kun 5000 sykler i året. De produserer også motorene.
Mopeder er i dag opp til 50 kubikk med maks 45 km/t. Neste trinn er opp til 125 kubikk og maks hastighet opp 125 km/t. De selger Honda, Peugeot, BMW, Triumph, Vespa sykler pluss mye sikkerhetsutstyr med GPS og Blåtann og ditt og datt … Dresser med airbag osv. Mercury og Suzuki båtmotorer. På båtsiden har de Uttern, Askeladden, Cappeli Ribb, Linder, Benetton mm.

                                                                                                                 Referent Alf Einar


Borge Rotaryklubb, 9. oktober 2018, kl. 20.00

Antall medlemmer tilstede: 24 
Program for dagen: JACKON 
Frank Lønseth holdt foredrag om Jackon som ble etablert på Gressvik i 1956 med produksjon av rørskålisolering og flyteinnlegg til flytevester. Bedriften har fortsatt hovedkontor i Fredrikstad og fabrikken her er nå 1 av bedriftens 18 fabrikker i Europa. 
Omsetningen vokser jevnt og trutt med ca 10% pr. år hvorav 5% organisk og 5% ved oppkjøp. Det har alltid vært en fremoverlent bedrift med stor satsing på å utvikle nye produkter basert på ekspandert og ekstrudert polystyren. ½-parten av råstoff-forbruket går med til produksjon av fiskekasser. Resten går til isolasjonsprodukter innen bygg og anlegg og industri. 40 trailere forlater bedriften på Gresvik daglig. Store volum! 
Frank Lønseth holdt et engasjerende foredrag med stor innlevelse, en god innføring i bygningsfysikk – eller «Selvbyggerkurs live» som han selv kalte det. 
                                                                                                                                      Referent: CI 


Borge Rotaryklubb, 2. oktober 2018. 

Foredragsholder om Tall Ship Race 2019 Petter Eik Andresen fra Fredrikstad Rotary klubb. 

20 medlemmer tilstede i tillegg til foredragsholdere og to personer til. 

Petter har vært medseiler selv på lik linje med Ivar Vallestrand. Målet for klubbene i Fredrikstad er å få sendt ut 145 ungdommer fra vårt distrikt. Målgruppa er 15 til 25 års alder. Målet med Tall ship race er å bringe kulturer sammen. Vi satser på at de skal seile regatta neste år. Martin fra Lisleby fortalte om sin tur med Statsråd Lehmkuhl i 2017 fra Esbjerg i Danmark til Stavanger. På veien dit var de innom Siresvåg i Norge mellom Egersund og Bryne. Hittil er 65 båter påmeldt til neste års race. Påmelding må skje vi av kommunens hjemmeside. Prisen for seilerne er kr. 3000,- og vi klubbene sponser med kr. 25000,- Borg havn har sponset med 25000,-.
Påmeldingsfrist er satt til ............? 
Påmeldte blir intervjuet før de får klarsignal til å bli med. De 145 ungdommene blir fordelt på mange båter. 

                                                                                                                             Referent Alf Einar.


Borge Rotaryklubb: 25. september 2018, kl. 20.00

Antall medlemmer tilstede: 25 

Fitim Hajrizi fylte 31 år denne dagen 

Program for dagen:
SMARTE HUS "Smart hus teknologi", Østfold Elektro AS. Foredrag ved Dag Atle Brest. - RAM kl. 20.00. Dag Atle Brest fra Østfold Elektro AS hadde fått med seg Bjarte Falch Pedersen fra Rackit AS i Bergen for å fortelle om Smarthus-teknologi. Begrepet dukket opp tidlig på 90 tallet og begynner nå for alvor å få et innhold med en rekke praktiske og etterspurte funksjoner som lar seg utnytte kommersielt innen laststyring, overvåking og velferdsteknologi. Man kan eksempelvis unngå topplaster og styre strømforbruket til billigere perioder av døgnet. Lys, ventilasjon og varme kan styres svært effektivt og energibesparende. 
I tillegg til multimedia, lyd og bilde, brannvarsling, tyverialarm og varsling av vannlekkasjer, finnes det snart ikke grenser for hva som kan varsles, overvåkes og reguleres med forskjellige sensorer, kameraer, motorer, elektromagneter etc. etc. Og tenk når boligen etter hvert også får sitt eget kraftverk og batteribank. En spennende utvikling vi bare så vidt har sett begynnelsen på. Så gjenstår det å se hvor fort pris, nytte og ikke minst brukervennlighet når et akseptabelt nivå for folk flest. 

                                                                                                                          Referent: CI


Borge Rotaryklubb 18. september 2018, kl. 20.00

Antall tilstede: 18 medlemmer 

Foredrag Tema: Synskorreksjon 
Foredragsholder: Svein Tindlund, Teknologiansvarlig hos Specsavers 

Temaer: 
• Øyets anatomi • Nærsynthet • Langsynthet • Korreksjon • 38-42: typ alder for start av langsynthet • 52-54: typ alder ferdig utviklet langsynthet • Progressive glass: Forskjellige styrker ved hjel av varierende flater • Glassløsninger • Kontaktlinser: Oppfunnet i Praha. Finnes også nå for progressive. • Liten sammenheng mellom pris og kvalitet for linser. Handler om hvilke som fungerer som hvem. 
• Rimelige kjeder som Specsavers dekker 90% av markedet. Todelt marked. Resterende dekkes av dyrere butikker. 
• Risiko ved operasjon. Laser: trygt, for de under 40 års alder. For de mellom 40 og 50: ikke aktuelt. Over 50: Grå Stær operasjon. Tar ut linsa og skifter den. Synet vil ikke forandre seg senere. Kan i verste tilfelle bli blind. Bør ikke gjøres hvis det ikke forringer livskvalitet. 
• Førerkortkrav • Øyesykdommer: Tørre øyne/Grå Stær/Grønn Stær (ingen symptomer)/Corpusavløsning/Aldersrelatert Maculadegenerasjon/ Diabetes komplikasjoner 

                                                                                                                           Referent: Fredrik Weberg


Borge Rotaryklubb. 11. September 2018, kl. 20.00.

24 egne medlemmer til stede. 

Tema: «Salg av egen virksomhet» av Jon Ellefsen fra egen klubb. 

Jon redegjorde først om første halvårs møteprogram fram til jul. 

Conductor solgte Jon i juli 2017. Da hadde Jon drevet firmaet i 10 år fra han startet. 80 % av aksjene ble solgt til Vinci Energies Nordic AB. 
Nå er de 40 ansatte i bedriften. De var flere aktive og passive eiere i bedriften når den ble solgt. De passive var først og fremst ute etter avkastning. Hvorfor ville de selge firmaet? Vinci er et verdensomspennende selskap med utspring i Frankrike med 190000 ansatte i verden. De er verdens største selskap utenom Kina. Deres regel er at ingen av deres selskaper skal være større enn at sjefen kjenner alle. Snitt antall ansatte i deres alle avdelinger er 44 ansatte. 
I januar i år kjøpte de Kløvningsten 1 på Borgenhaugen ved innkjøringen til Hevingen. 
Bruk tid på salgsprosessen! Hvem er det som vil kjøpe? Hvorfor vil de kjøpe? Vær avmålt. Vær ærlig. Vær varsom med hva du sier. Forlang at alt av dokumenter skal være på Norsk. Lag premissene for prosessen. Søk profesjonell hjelp. Sørg for å ha noen å rådføre deg med som du kan stole på. Sett grense. Gjør en verdivurdering av bedriften. Aksepter aldri første bud. 
Det er en krevende prosess som krever veldig mye av deg mentalt. Jon eide selv 30 % av selskapet. Omsetningen har de siste tre årene ligget rundt 50 millioner med meget hyggelig resultat. I dag er det «business as usual» for de aller fleste i bedriften. Selv jobber Jon mer internt. 
De har startet ISO sertifisering på flere hold. Jon sitter fortsatt på 15 % av aksjene og skrev en 3 års kontrakt når bedriften ble solgt. Angrer Jon på dette? Nei! Han har færre bekymringer. Han driver Conductor videre som tidligere. Han blir fortsatt hørt og har sin stemme/råderett. De har fått tilgang til nye markeder som de ikke hadde tidligere. 

                                                                                                                               Referent Alf Einar.


Borge Rotaryklubb 04. september 2018 kl. 20.00

Tema: club visioning og medlemsrekrutering. 

Bjørn Tollefsrud og John Inge Kristiansen ledet møte og kom med flere gode innspill. Club visioning har i sin opprinnelige form tidligere blitt bestemt å ikke gå videre med, men vi kjører heller vår egen utgave av den. 
Det ble henstilt til medlemmene om aktivt å gå ut og forsøke å rekruttere nye medlemmer. F.eks lage en liste over potensielle kandidater og overlevere det til John Inge. Det er viktig i den sammenheng at aktuelle kandidater må «godkjennes» av klubben. For å hindre tidlige frafall, er det viktig at nye medlemmer blir godt integrert og føler seg til nytte ved at de blir tilført funksjoner raskt som bidrar til dette. F.eks starte opp i kaffekomitéen. Den som er fadder, har også en meget viktig funksjon i forhold til å ivareta nye medlemmer. 

Det ble igjen ført en diskusjon rundt rekrutering av kvinnelige medlemmer. Det ble både for- og motforestillinger til det. (Siste ord er kanskje ikke sagt i den saken.) 
En bedre markedsføring av klubben kan være en vei å gå, f.eks gjennom Tall Ships Races, eller andre arrangement. 
For at medlemsmøtene skal være så attraktive som mulig, ble det også nevnt at kaffemøtene kunne inneholde kortere ego/yrkesforedrag. 
Klubben har en målsetting på å ha 40 – 45 medlemmer. Ettersom Jon Henrik Hem har meldt seg ut, er vi pr. dags dato 38 medlemmer.

                                                                                                                                 Bent Mathisen (referent)


Borge RotaryKlubb 28. August 2018 kl. 20.00

24 medlemmer og 3 damer. 

Dagens foredragsholder Jon Erik Holm. 
Tema: Arveoppgjør. 

Annette Mohr var innom fra Soroptimistene og informerte om et prosjekt de jobber med i Fredrikstad. Angående Trafficking. 

ARV og SKIFTE. Å skaffe en verge tar 3-4 måneder. Fremtidsfullmakt er en nyere form for verge som man kan utpeke / gi fullmakt til til å forsøke å ta seg av en selv når man blir syk eller gammel og ute av stand til å fikse ting selv. Det ligger ferdige maler for fremtids-fullmakt på nettet. Kommunen tar 85% av dine inntekter dersom du havner på et gamlehjem eller lignende. 
Testament: Arveloven gjelder der man er gift og har felles barn. Hva kan testamenteres dersom man har barn. 1 million til hvert barn. Dersom man ikke har barn så bør man virkelig skrive et testament. Testament må formes på en skikkelig måte som holder juridisk med vitnesigneringer som er til stede og signerer samtidig. De sendes til Tingretten for arkivering på trygt vis. Advokatene beholder vanligvis en kopi. 
Hvem arver? Ved kun felles barn og ens bortgang så kan man sitte i uskiftet bo. Man kan ikke forskjellsbehandle barna. Får en noe så skal de andre ha det samme. Man må ikke ha noe samtykke til å sitte i uskiftet bo. Når må man skifte: Når det gjenlevende vil gifte seg eller det blir et langvarig samboerforhold. 
Dødsdiposisjon: Fjernere slektninger enn fettere og kusiner arver ikke noen. 
Deretter tilfaller arven staten. Arveavgift er fjernet helt og holdent i Norge. 
Skjevdeling. Det man har med seg inn i ekteskapet eller arver eller får i ekteskapet skal ikke være med ved deling av bo ved skilsmisse mm. Ved skifte ved ekteskap med felles barn. Alt deles i to og man arver 25 % av sin ektefelle. Dvs man sitter igjen med 5/8 deler av felles bo. 

                                                                                                                                        Referent Alf Einar 


Borge Rotary 21. august 2018 kl. 20.00

Antall deltakere: 20 stk. 

Thor Moen fra Smart Innovation Norway (Norwegian Centres of Expertise) skulle holde foredrag, men måtte meldte avbud 15 minutter før oppstart. 

President Bjørn Tollefsrud overtok med ego-, yrkesforedrag: 

• Bondebakgrunn fra Toten. 
• Treningssenter. Oppstart etter gymnaset. Drev 4 år. 
• Videreutdannelse i Oslo. 
• Radiokomponenter 
• Sinet – programvaresalg – største konkurrent til Norsk Data – utvikle elektronisk journal for helsesystemer 
• AS EDB – 1994 – ett år – resultatservice for OL Lillehammer 
• Cybess – norsk selskap – databaser – til 1999 – var med å lage første versjon Finn 
• 2000: Rekruttert til et svensk selskap som drev med virtuell reality – Volvo som hovedkunde – avsluttet 9/11 2001, markedet døde 
• Etterpå: Prosessrådgiver – utviklet programvare for bla ODIN - produksjonsprosesser 
• 2006: Salg av selskap utsatt for svindel 
• 2008: Investert i hytte på Hafjell og tomter. Ble svindlet av investeringspartnere. 
• 2009: Kjøpte område Fuglevik 
• 2010 til i dag: Driver med småhusbebyggelse. Utvider 3-4 områder samtidig. Modulbygning med estnisk produksjon og estniske snekkere. Lokal leverandører videre i prosessen. 
• Kona er økonomisjef. 
• Hobby: Gå på ski. Turer i fjellet. Motorsykkel. 
• Familie: 3 barn og bor på Begby. 

                                                                              Referent: Fredrik Weberg


Referat fra Rotary møte 14. august 2018

Guvernørbesøk i Borge Rotary klubb 14. august 2018. 
24 medlemmer tilstede i tillegg til Distrikts Guvernør Rune Magnussen og AG Finn-Olaf Berg. 

Formøte med komite lederne og styre Bjørn Tollefsrud, Fredrik Weberg, Gunnar Dahl, Toralf Hvidsten, Ivar Vallestrand og Jon Inge Kristiansen. Guvernørens mål er at vi skal samle USD 100,- per medlem til Rotary Foundation i år. Flere nye medlemmer er et annet sterkt ønske. Aktiviteter i Borge i år som vil bli prioritert er medlemsutvikling. Øke med 10 % fra dagens medlemmer på 39 medlemmer. Vi ønsker å utvide yrkesgruppene. Tips er å gå på lokalsamfunnsutvalgene i området. Programmet må ha meget høy kvalitet for at vi skal opprettholde den gode fremmøte prosenten. Alt rundt Roald Amundsen vil ha høy prioritet i år. Blant annet på grunn av storfilmen som lanseres i 2019. Møter med våre ledsagere vil også bli prioritert og i tillegg Tall Ship Race 11 til 14 juli i 2019. 150 personer mellom 16 og 25 år er målet som klubbene i Fredrikstad har satt seg med medseilere fra Ålborg til Fredrikstad neste år. 
Rune mener at vi skal notere ned hvor mye tid vi legger ned i arbeidet i Rotary. Aktivitet med timesbruk kan legges inn på nettsidene i Rotary. 
Borge RK har i dag 20 innestående Paul Harris utmerkelser som vi kan dele ut. 

                                                                                                                                        Referent Alf Einar 


Referat fra Rotary møte 7. august 2018, kl. 20.00

Tilstede 23 medlemmer og ingen gjester fra andre klubber. 

Dagens tema var komitemøter for å sette i gang forskjellige prosjekter mm. Vi har mistet flere medlemmer dessverre i løpet av siste året, så dagens medlemstall er nå nede i 39 personer. Så medlemsrekrutering må prioriteres høyt. 

                                                                                                                                       Referent Alf Einar

_________________________________________________________________________________________


Møtedato: 22.05.18 kl. 20.00

Antall medlemmer tilstede: 14 

Program for dagen: Kaffemøte 

President Fredrik Weberg ønsket velkommen. Ingen gebursdager siden sist, men Tore Hollung fyller 64 år fk. søndag 27.05.18. 
Siste møte i mai blir bedriftsbesøk på bedriften Batteriretur på Øra den 29.mai kl. 19.00. 
Det blir 4 møter i juni. ½ årsmøte 5. juni v/ innkommende president Bjørn Tollefsrud om året som har gått og året som kommer. 12. juni står Brynild på programmet. 19. juni blir det sommeravslutning og så Presidentskiftet den 26. juni. Nærmere detaljer kommer etter hvert. 

Praten gikk så livlig rundt bordet før møtet ble avsluttet med vinlotteri. 

                                                                                                       Referent: CI


Møtedato: 08.05.18 KL 20.00


Fremmøtte medlemmer tilstede: 17 

Bjørn Tollefsrud ønsket velkommen og presenterte kveldens foredragsholder Hans Petter Kildahl. 

Ivar Vallestrand orienterte først om Rotarys engasjement i Tall Ships Races 2019 og «prøveracet» nå i 2018. Har noen forslag på medseiler i alderen 18 til 25 år, så meld fra til Ivar snarest. Planen er at 15 ungdommer skal reise til Danmark med minibuss 19.07.18, seile med Seilskipet Statsraad Lehmkuhl til Stavanger og returnere med buss til Fredrikstad 26.07.18. 


Program for dagen: Fornybar energi.

Hans Petter Kildahl fra «energimeklingsfirmaet» BECOUR AS holdt foredrag om det nystartede firmaet og forretningsideen rundt salg av grønn og ikke minst bærekraftig energi. Firmaet bygger på et nettverk av grønne, bærekraftige strømprodusenter og kombinerer dette med lang erfaring i å tilpasse en perfekte, varig energistrategi for bedrifter som er opptatt av et grønt fotavtrykk. All grønn energi er ikke bærekraftig og ideen er at bedrifter som etter hvert nå blir mere og mere opptatt av å dokumentere sin bærekraftige produksjon for et stadig mer miljøbevisst og krevende marked, her kan handle energi med dokumentert opprinnelse. En grønn bedrift vil kunne fastlegge sin fornybare energistrategi og på en etterrettelig måte dokumentere forbruk, produksjonssted og på hvilken måte energien er produsert. På dette viset vil bedriften bidra til å øke etterspørselen etter fornybar, grønn og bærekraftig energi og samtidig påvirke det grønne skifte. 

https://www.f-b.no/nyheter/naringsliv/becour/ny-bedrift-vil-skape-40-kompetansearbeidsplasser-innen-tre-ar/s/5-59-1011014?access=granted 

Referent: CIMøtedato, tirsdag 27. februar 2018

Fredrikstad seafood. Nordicaquafarms. Ved Fredrik Weberg. 
22 medlemmer tilstede.

1. Fredrik informert kort fra President møte i vårt område for noen uker siden og fra siste styremøte 6. februar. Det ble pratet om Tall Ship races i 2019. Odd M. foreslo å få til en to dagers båttur for å samle medlemmene sosialt.

2. Nordic aquafarms. Har 4 områder de jobber med. 
3. Sashimi Royal i Hanstholm nodvest i Danmark. Startet i 2017 med kapasitet på 1100 tonn. Yellowtail Kingfish. Landbaser slakteannlegg. 
4. Maximus. Klekkeri for Sashimi produksjon. De har holdt på i 20 år. Dette er en saltvannsfisk som må ha 23 graders varme. 
5. Fredrikstad seafood. Øraveien 2. Skal være ferdig i 2018. Første leveringer om ca. 1 år. Kapasitet 6000 tonn laks. Slakteri bygges også nå like ved på Øra. De tar inn vann til anlegget på 25 meters dyp utenfor Isegran. De vil i starten få yngel fra Sørlandet et sted. De regner med å kunne få 10 % mer betalt for laksen herfra enn fra et sjøbasert anlegg. 
6. US Site er neste trinn som skal bygges i Belfast i Maine. 33000 tonn kapasitet.

                                                                                                         Referent Alf Einar 


Møtedato, tirsdag 13. februar 2018.

Oppmøte 21 medlemmer. 
Bedriftsbesøk hos Dahles Auto, Fredrikstad. Omvisning i salgs- og verksteds lokaler. Der vi fikk se mange flotte biler. 
Etter omvisning holdt økonomisjef Gunnar Dahl en presentasjon av firmaet og dens 100-årige historie. 
Det ble servert kaffe og kake. Takk for en hyggelig kveld.

Referent: Frode                                          

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Roald Amundsens fødested
Adresse: Framv. 9
Postnummer: 1659
Sted: Torp
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 20:00
Møtespråk: no

Styremøte og Kaffemøte
24. mai 2022, 20.00 - 21.00

Vi skal ha kaffemøte den 24 mai. Vi tar et styremø ...

Bedriftsbesøk hos Rotostøp
31. mai 2022, 19.00 - 21.00

Vi møtes 31.05 kl 19:00, oppmøte på Gressvik hos R ...

Halvårsmøte
7. jun. 2022, 20.00 - 21.00

Halvårsmøte med innkomne president. - RAF kl. 20.0 ...

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...